Tips en onderhoud

Om lang plezier te beleven aan uw gestoffeerde meubelen is regelmatig onderhoud, zoals één keer per week stofzuigen een vereiste.
Vuil kan verborgen zitten in de pool van de stof.
Daarnaast kunt u uw meubelen afnemen met een klamvochtige doek.
Verwijder vlekken direct om ze niet in te laten trekken in de stof, schep met een lepel het vuil weg en dep met keukenpapier of vochtige doek.
Herhaal dit tot de vlek verdwenen is en u geen vuil meer opneemt.
Is dit niet afdoende? Raadpleeg dan onze vlekkenwijzer.

Wat u moet weten:
Armbanden en polshorloges kunnen leiden tot extra slijtage aan de armleggers.
Een portefeuille of sleutelbos in de achterzak verhoogt de slijtage aan de zitting.
Jeans stoffen belasten de meubelstof meer dan andere, zachtere kleding.
Een nieuwe spijkerbroek kan een blauwe gloed op het meubel achterlaten.
Zand is scherp en zal stof snel doen slijten.
Schoenen op de bank verhogen slijtage.

Vlekkenwijzer
Aard van de vlek:
Ballpoint: Tetra, tri, per of brandspiritus.
Bier: Met een oplossing van schoonmaakazijn behandelen.
Bloed: Afnemen met koud schoon water. Oude vlekken afborstelen, daarna met ammonia spoelen.
Boenwas, schoensmeer: Terpentine, tri of tetra. Zuivere, ongekleurde was kan ook als kaarsvet behandeld worden.
Boter, olie, jus, vet: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Braaksel, uitwerpselen, urine: Oplossing van schoonmaakazijn.
Cosmetica: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Ei, eiwit: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water
Gras, groenten: Fijnwasmiddel opgelost in water. Opdeppen met keukenpapier.
Inkt: Kaliumbioxalaat, neutraliseren met oplossing van ammonia. Ook deppen met melk of puur citroensap heeft vaak succes.
Kaarsvet: Deppen met alcohol; bedekken met schoon keukenpapier en strijken met een matig warm strijkijzer.
Kaugom: Verharden met ijsblokjes, wegschrapen en dan sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Koffie, thee: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Melk, chocolademelk, vla, ijs: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Mosterd, mayonaise, ketchup: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Nagellak: Amylacetaat, gebruik liever geen aceton of “remover”, omdat dit de backing van de stof kan aantasten.
Roest: Kaliumbioxalaat, neutraliseren met en oplossing van ammonia.
Sterke drank, likeur: Brandspiritus
Suiker, stroop, jam, chocolade: Sopje van groene zeep. Daarna afnemen met gekookt (afgekoeld) water.
Wijn, vruchtensap, limonade: Met een oplossing van schoonmaakazijn behandelen.

Afbeelding 1
Onderhoud
Afbeelding 2
Onderhoud